Weiwerd
RD-coördinaten:


x = 259
y = 592
(vervolg op de pagina over het gebied rondom Farmsum)

Ook in het lege landschap te zuiden van Delfzijl waren door de Duitsers diverse verdedigingslinies aangelegd 1 2. Rechtsboven op de foto is de typische wiel-structuur van het op een wierde gebouwde dorp Weiwerd 3 goed zichtbaar. De tram naar Winschoten reed vlak langs de in het middelpunt gelegen kerk, om vervolgens in zuidoostelijke richting de foto te verlaten. De kerk en een groot deel van de op de foto zichtbare huizen werden in de jaren zestig gesloopt om ruimte te maken voor een uitbreiding van het industriegebied van Delfzijl.

Ten westen van het dorp lag het station van Weiwerd 4 aan de spoorlijn naar Zuidbroek. Op de vergroting is duidelijk de lange schaduw van het hoge stationsgebouw zichtbaar. Het gebouw werd aan het eind van de oorlog door de Duitsers gebruikt als uitkijkpunt en raakte mede daardoor onherstelbaar beschadigd bij de bevrijdingsacties rondom Weiwerd.

Ongeveer twee kilometer ten zuiden van het station is het punt zichtbaar waar de pas later aangelegde Woldjerspoorlijn aftakte 5 van de lijn naar Zuidbroek. De opbraak van het spoor ging min of meer in dezelfde volgorde als de aanleg: in 1936 werd het spoor vanaf dit punt tot aan Zuidbroek opgebroken, in 1942 volgde het resterende NOLS-spoor en de Woljerspoorlijn. Aangezien deze foto's in november 1944 werden genomen is hierop dus alleen nog de kale spoordijk te zien.

Beweeg de muis over de rood omlijnde gebieden om deze vergroot te bekijken!