Er gaat van alles boven Groningen

Sinds enige tijd rijdt treinstel 4023 rond met een wel zeer kleurig interieur. Op het balkon van het treinstel is op een plakkaat hierover het volgende te lezen:

DE  G R O N IN G E R  M U S E U M  TREIN

In 1997 hebben het Groninger Museum en de Nederlandse Spoorwegen het
initiatief genomen voor dit gezamenlijke project. De Groninger Museum Trein
bestaat uit drie intercityrijtuigen waarvoor Mendini, de architect van het
Groninger Museum, onder andere de kleur van het interieur heeft veranderd. Tot
in 2005 rijdt de trein door Nederland. Samen met de Nederlandse Spoorwegen
participeert het museum hiermee in een niet alledaags, grensverleggend project.


Aan de buitenkant is het stel te herkennen aan de witte deuren, de tekst 'Er gaat niets boven Groningen' op de neus, en een logo van het Groninger museum op de zijkant.
Wat meteen opvalt zijn de in flitsende kleuren gestoken banken. De voorheen bruine banken zijn nu paarsblauw geworden, terwijl voor de bekleding rood, geel, zwart, roze, oranje, lichtblauw en lichtgroen kunstleer is gebruikt. Het donkere linoleum op de vloer is voorzien van een stippeltjespatroon, terwijl de wand naast de banken in dezelfde kleuren als de banken is geschilderd.
Op de kopwanden van de reizigersafdelingen zijn diverse beschilderingen aangebracht. Deze heer die zichzelf wel voor de kop kan slaan maar het gebruik van een katapult prefereert, is te vinden in de tweede klas van de AB-bak.
Aan de andere kant is deze afbeelding te zien. De stickers boven de deur en op het kastje van de noodrem hebben een goudkleurige ipv witte achtergrond gekregen, het gebruikte lettertype en pictogrammen zijn ook iets afwijkend.

Op de balkons zijn de wanden uitgevoerd in een combinatie van zilvergrijs, en blauw met een rood stippelpatroon (ook gebruikt voor de tafels in de reizigersafdelingen).
Ook in de 1e klas is het een vrolijke boel, al zal men hier het pluche voorlopig wel moeten missen. Het is weer eens wat anders dan 2e klas banken met 1e klas stof, zoals in sommige ICR-rijtuigen gevonden kan worden.
Wie er echter over dacht met een 2e klas kaartje in de 1e klas te gaan zitten, wordt nu wellicht toch op andere gedachten gebracht...
In de 1e klas coupés is de bekleding van alle banken in het zwart gehouden, maar daarboven zijn ook weer allerlei verschillende beschilderingen aangebracht.
Wat Keith Haring kan, kan Mendini natuurlijk ook!

"Denk bij het verlaten van het museum aan uw bagage, en neem deze ook mee".