Welkom op Spoorzoeker.net!
Stuur een email naar de beheerder van de website.
Bij het spoor is het niet alleen van belang te weten welke treinen er rijden, maar ook waar alle stations, seinen en wissels liggen. Al vele jaren voor de komst van GPS-ontvangers werd dit tot op de meter nauwkeurig opgemeten en op baanvaktekeningen genoteerd. Ook op stations werd op sommige plekken de exacte positie langs een baanvak aangegeven zodat deze weer als ijkpunt kon dienen bij verdere plaatsbepalingen in de omgeving. Deze markering op de perrongevel van het oude haltegebouwtje van Vleuten geeft aan dat er 6977 meter ligt tussen het nulpunt in Utrecht en de door de zwarte driehoeken aangegeven positie.

Nieuwe URL

Deze site is niet langer via spoorzoeker.nu te bereiken, gebruik voortaan svp de volgende url:
http://spoorzoeker.net

12-10-2009

Aanvullingen bij rijtuig in Bosch en Duin.

Link toegevoegd naar pagina's met materiaal over de RTM-trams in Spijkenisse en Zwijndrecht, en over de stations in Lemelerveld, Zelhem en Wolfersveen.

21-07-2009

Treinstellen in Dordrecht en Ossendrecht toegevoegd aan de lijst met statisch materieel.

28-06-2009

Luchtfoto's van de omgeving van Schagerbrug, Krabbendam en Meedhuizen uit WO2 toegevoegd.

Link toegevoegd naar een site met onder andere een grote verzameling historische kaarten van Nederland.

07-06-2009

Rangeerlocomotief in Dongen toegevoegd aan de lijst met statisch materieel.

Link toegevoegd naar een site over de geschiedenis van de spoorlijn Zwolle-Kampen.

Agendatip

Tentoonstelling '130 jaar IJzeren Rijn'


In het Roerstreekmuseum wordt nog tot 1 september 2009 een tentoonstelling gehouden over de IJzeren Rijn. Bekijk voor meer informatie dit filmpje en de site van de Heemkundevereniging Roerstreek.

04-04-2009

Locomotoren in Utrecht en Sneek toegevoegd.

Link toegevoegd naar een site over verdwenen spoorlijnen in Noord-Holland.

Aanvullingen bij de sik in Ruinen, de tram in Elsloo, het metro-rijtuig in Hardenberg en de locomotief in Blerick.

30-09-2008

10 jaar Spoorzoeker online!


Een fotoverslag van een wandeltocht over de (toen nog overwoekerde) spoorlijn van Gronau naar Enschede betekende in september 1998 het allereerste begin van deze site. In november van datzelfde jaar waren er al diverse nieuwe onderdelen bijgekomen (dat duurt tegenwoordig wel wat langer...)

24-02-2008

Treinstel 4005 in Utrecht toegevoegd, extra foto bij Beneluxkop in Rotterdam.

Links toegevoegd naar een site met foto's van stoomtrams in Hummelo en een pagina over de tramlijn Sneek-Bolsward en enkele (voormalige) stations en haltes in Friesland.

09-02-2008

Luchtfoto's van Farmsum en Weiwerd uit WO2 toegevoegd.

Links toegevoegd naar enkele restanten van de WSM-tramlijnen (1, 2, 3, 4)

30-01-2008

Diverse aanvullingen bij het verhaal over de spoorlijn Zuidbroek-Delfzijl.

Dieselloc bij Nijkerkerveen toegevoegd.

Links toegevoegd naar sites over verdwenen Belgische spoorlijnen en historische foto's van trams van o.a. NZH, ESM, ENET en RTM.

14-01-2008

Sik 357 en bollenwagen in Enschede toegevoegd.

Links toegevoegd naar een site over de tramlijn Gouda-Bodegraven en de bovenleidingsportalen van Hilversum-Utrecht.

Boekentip

Het spoorboek van Vriezenveen

H.Boonstra

Een uitvoerige beschrijving van de spoorlijn Almelo-Mariënberg en diverse andere spoor- en tramlijnen die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Vriezenveen (inclusief plannen voor de nooit aangelegde tramlijn Almelo-Denekamp).

06-01-2008

Onderdeel toegevoegd over spoor- en tramlijnen op oude luchtfoto's uit de Tweede Wereldoorlog.

Link toegevoegd naar de site www.hiddenplaces.nl met bestanden voor het weergeven van oude stations en spoorlijnen in Google Earth.

17-12-2007

Overzichtslijst van boeken over oude tramlijnen toegevoegd.

Links toegevoegd naar een site over station Stolwijk en een met allerlei documenten van de Ooster Stoomtram Maatschappij.

09-12-2007

Overzichtskaarten toegevoegd bij statisch materieel en voormalige stations.

Links toegevoegd naar sites over de RTM-trams in Piershil, de trams van de NZH en diverse spoorkaarten voor het goederenvervoer.

Boekentip

Atlas van topografische kaarten Nederland / 1955-1965

Uitgeverij 12 Provinciën / 314 pagina's

Deze atlas bevat topografische kaarten voor heel Nederland op schaal 1:50.000, gemaakt in de periode 1955-1965. De periode waarin spoorlijnen op grote schaal werden gesloten voor de reizigersdienst of zelfs geheel werden opgeheven was toen net voorbij, maar op de kaarten zijn de gevolgen nog zichtbaar.

In Friesland houden de voormalige lokaalspoorlijnen van de NFLS abrupt op in Tzummarum en Dokkum, in Twente en de Achterhoek zijn van het vroegere GOLS-netwerk alleen nog wat losse stukken als goederenlijn in gebruik en van het Haarlemmermeernet resteert slechts het gedeelte ten oosten van Aalsmeer. Veel inmiddels deels of volledig verdwenen lijnen zijn in deze atlas echter nog geheel te volgen, zoals Apeldoorn - Hattemerbroek, Boxtel - Gennep - grens, de ringlijn door de zak van Zuid-Beveland, de RTM-lijnen naar Hellevoetsluis en Oostvoorne en diverse lijnen van de WSM.

De atlas kan rechtstreeks bij de uitgever besteld worden.

02-12-2007

Links toegevoegd naar de site van Henk Kuiper, een artikel over stoomtramwegen in Brabant, een pagina met foto's van het voormalige tramstation van de Gooische Stoomtram in Hilversum en een site met foto's en ander materiaal over de tramlijn Nijmegen-Druten-Wamel.

17-11-2007

Inhoudsoverzicht Op de Rails aangevuld met jaargangen 1931 t/m 1949, links toegevoegd naar Googlemaps bij pagina's over statisch materieel en voormalige stations, aanvulling bij de eerder in Wijhe opgestelde sik 346

Boekentip

Sporen van verandering

Div.auteurs / 224 pagina's

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de NVBS werd dit jubileumboek uitgegeven. In negen afzonderlijke artikelen wordt een beeld geschetst van de ontwikkelingen die in die periode bij de spoor- en tramwegen in Nederland hebben plaatsgevonden. In een aantal gevallen gaat het daarbij om onderwerpen die zelden in een dergelijke (uitgebreide) vorm aan bod komen, bijvoorbeeld:
  • het verdwijnen van de interlokale tramlijnen
  • het ontstaan van de Geldersche Tramweg Maatschappij
  • beveiliging bij de spoorwegen anno 2006
  • de ontwikkeling van het NS-dienstwagenpark
  • het goederenvervoer in Nederland tussen 1931 en 2006
  • de vervoersbewijzen bij de tramwegen van 75 jaar geleden
De eerste druk was al spoedig uitverkocht, maar inmiddels is een tweede, gewijzigde druk verschenen.

11-11-2007

Aanvulling bij sik 366 in Valkenburg

Directory-structuur van de site geheel herzien (oude links vanaf andere sites werken mogelijk niet meer altijd !)

12-05-2007

Metrorijtuig bij Hardenberg toegevoegd aan het overzicht 'Statisch Materieel'

14-04-2007

Overzichten Spoorwegjournaal en Op de Rails bijgewerkt.

Links naar site over de stoomtram in Koudekerke en de Gooische Stoomtram toegevoegd.

Boekentip

Grote Historische Atlas

Uitgeverij Nieuwland

Eind jaren tachtig verscheen bij uitgeverij Robas een reeks atlassen van de 'Chromotopografische Kaart des Rijks'. Hierin waren per provincie topografische kaarten uit ruwweg de periode 1890-1920 afgebeeld op schaal 1:25.000. Helaas zijn tweedehands exemplaren van deze omvangrijke groene boekwerken tegenwoordig nog maar moeilijk te verkrijgen, en dan vaak slechts tegen een veelvoud van de oorspronkelijke winkelprijs! Gelukkig heeft de vorig jaar opgerichte Uitgeverij Nieuwland het plan opgevat om een soortgelijke reeks atlassen te maken. Eind 2005 verschenen de eerste delen, en inmiddels is er voor elke provincie (behalve uiteraard Flevoland) een atlas verkrijgbaar. Zie voor meer informatie de site van de uitgever.

27-03-2007

Inhoudsoverzicht van alle jaargangen van Het Matblad toegevoegd.

Agendatip

Expositie 'Capelle aan het spoor'


In het Capels Historisch Museum wordt nog tot 26 mei 2007 een expositie gehouden over de inmiddels verdwenen spoorlijn van Nieuwerkerk a/d IJssel naar Rotterdam Maas. Openingstijden en andere gegevens zijn te vinden op http://home.hetnet.nl/~hvc-capelle/hvc02.html.

09-08-2006

Treinstel in Arnhem en Benelux-kop in Rotterdam toegevoegd, aanvullingen bij het treinstel in Assen, het artikel over de sprinter-simulator en het boekenoverzicht; diverse www-links toegevoegd.

Agendatip

Tentoonstelling WSM in Schipluiden


Tot 11 september 2006 kan in Schipluiden de expositie "Een halte in de tijd" bezocht worden. Deze gaat over de geschiedenis van de Westlandse Stoomtramweg Maatschappij en wordt in het voormalige tramstation van Schipluiden gehouden. Kijk voor meer informatie op http://jaar2006.middendelfland.net/schipluiden/eenhalteindetijd.htm.

23-04-2006

Aanvullingen bij de sikken in Wijhe, Raamsdonk, Deventer, Zwolle; overzichten Spoorwegjournaal en Op de Rails bijgewerkt, aanvullingen bij Laantje van Van der Gaag; links toegevoegd naar een site over de verplaatsing van het oude stationsgebouw in Houten, een overzicht van fietspaden over oude spoorlijnen in diverse landen en een overzicht met gegevens van de spoorlijnen in België.

Boekentip

Grote Atlas van Nederland 1930-1950

B.C. de Pater en B. Schoenmaker / 584 pagina's

Oude topografische kaarten zijn eigenlijk onmisbaar om te kunnen achterhalen waar oude, inmiddels verdwenen spoor- en tramlijnen vroeger lagen. In deze zeer bijzondere atlas zijn voor geheel Nederland topografische kaarten (schaal 1:50.000) uit de periode 1930-1950 opgenomen. Alle spoor- en tramlijnen die in die tijd nog voor reizigers- en/of goederenvervoer in gebruik waren zijn zo te volgen, maar ook de spoorlijnen die in 1940 al waren opgebroken zijn op de kaarten meestal nog duidelijk terug te vinden. Daarnaast bevat deze atlas ook nog veel stadsplattegronden, thematische kaarten en andere interessante informatie.

De eerste druk van de atlas is inmiddels uitverkocht, zie de site van de uitgever voor meer informatie over de herdruk.
Dutch Railway Webring