![]() |
Een wandeling van Gronau naar Enschede |
Dit verslag was op 23 september al gepost op ns-discussies, en heb ik hier nu aangevuld met foto's en enkele voetnoten
Na er al vaak plannen voor gemaakt te hebben, is het er nu toch eindelijk eens van gekomen: ik ben van Gronau naar Enschede gelopen, en bijna het gehele traject ook daadwerkelijk tussen de rails! Eerste conclusie: in Gronau en Enschede zelf is de lijn nogal overwoekerd, zodat er van prettig wandelen geen sprake is; kruip-door-sluip-door komt al meer in de buurt. Ertussen is het prima te doen.
Mijn queeste begon in Enschede, waar ik op buslijn 3 stapte. Deze lijn rijdt tegenwoordig gewoon weer met een normale bus zonder overstappen naar Gronau, dus de heenreis verliep comfortabel genoeg. Alleen is mij niet duidelijk waarom de bus niet rechtstreeks van Glanerbrug naar Gronau rijdt. Kort na de grens slaat deze namelijk naar rechts af, rijdt zo'n 3km door, om ter hoogte van de A35 (die daar net op houdt) de Alstaetter strasse op te rijden die weer naar Gronau voert. Al met al zo'n 4km omweg die je alleen maar door de weilanden voert...
Ik liep nog maar wat verder, om ergens aan het eind van het emplacement de rails op te gaan. Daar aangekomen, passeerde mij opeens de kraanwagen die een eindje terug nog net een stuk spoor op de hoop dwarsliggers had gegooid. Waar ging die nu opeens naar toe?
De kraanwagen verdween een eindje verderop onder een viaduct, en ik besloot de weg nog maar even te volgen om te zien of ik vanaf het viaduct een goed uitzicht op het emplacement en de werkzaamheden van de kraanwagen had. Op het viaduct aangekomen zag ik dat er ter plekke nog twee sporen onderdoor liepen in de richting van Enschede. Het noordelijke spoor was al wat begroeid, het zuidelijke spoor was helemaal schoon.
Op het moment dat deze foto genomen werd, was het linkerspoor al opgebroken vanaf enkele meters na de flauwe bocht naar links, dus ongeveer op het punt waar achteraan de grotere struiken tussen de sporen staan.
Kijkend vanaf het viaduct in de richting van Enschede openbaarde de vreselijke waarheid zich: de kraanwagen haalde daar stukje bij beetje het zuidelijke spoor weg! Elke keer werd daar een sectie opgetild, teruggereden naar het emplacement, en daar tot schroot verwerkt. Op een of andere manier heb ik in het verleden altijd al pech gehad met het opzoeken van spoorrestanten rond Enschede. Regelmatig bleek ik net een paar maanden of weken te laat te zijn om nog een emplacement, tunneltje of spoor te kunnen bekijken (ook weer niet altijd gelukkig). Wat zou de schade dit keer zijn?