Deventer-Raalte-Ommen

Na station Wesepe loopt de spoorlijn zoals gezegd vrij dicht langs de rand van het dorpje, en dan verder richting Raalte. Ten noorden van Wesepe staat in een weiland een opbergschuurtje, dat precies naast de voormalige spoorlijn staat en zo een mooi herkenningspunt vormt. Het grappige is dat het qua bouw en grootte bovendien wel een beetje doet denken aan bijvoorbeeld de halte Posthoorn; uiteraard is dit optrekje in werkelijkheid van veel recentere datum.
Omdat het land hier iets heuvelt, zijn er twee ingravingen gemaakt. De ene ligt helaas midden in een akker, de andere is vanaf de weg wel bereikbaar. Door de ingraving loopt tegenwoordig een waterleiding; deze zal wel gegraven of verbreed zijn na het opbreken van de lijn, want er is nu ter plekke nog maar weinig ruimte over voor een spoorlijn.
De resterende kilometers tot Raalte munten niet uit door interessante spoorrestanten. Zo'n drie kilometer voorbij station Wesepe kruist de spoorlijn de N48 opnieuw, wat in die dagen ook al een belangrijke doorgaande weg was. Direkt ten noorden van deze kruising lag de halte Pleegste (212.88/485.32). In het veld is echter zelfs de spoorlijn zelf nauwelijks terug te vinden...
De spoorlijn loopt ten westen van Raalte langs een tuincentrum, en verdwijnt dan onder de N48 die hier een flauwe bocht naar rechts maakt. Ten zuidwesten van de kruising met de weg naar Wijhe lag hier vroeger de halte Langkamp (214.37/489.18). Na zo'n 1200 meter buigt de lijn naar het oosten af en sluit aan op de spoorlijn Zwolle-Wierden. Van deze boog is niets terug te vinden. Weliswaar ligt er ter plekke een verdacht zandpad met een flauwe bocht, maar de ligging komt niet overeen met positie van de spoorlijn op een oude topografische kaart. Wellicht is dit zandpad een restant van een spoortje naar een fabriek.
Na het uiteraard nog bestaande station Raalte buigt de spoorlijn weer af naar het noorden. Tegenwoordig liggen er achtereenvolgens een steenfabriek en de N48 op de spoorbaan, zodat er op dit gedeelte al sinds lang niets meer resteert van de lijn.

Zo'n twee kilometer voorbij station Raalte ligt een kruispunt met de Steege, waar de halte Linderte lag (217.29/490.19). Nog 1700 meter verder ligt de kruising met de Luttenbergerweg. Hier lag de halte Crisman (218.41/491.62) tussen de overweg en de brug over de waterleiding ten noorden daarvan. Beide halte's werden al voor 1932 opgeheven.
Na precies twee kilometer rijden kom je bij de halte met de naam Posthoorn (219.40/493.44), waar de accommodatie vrij bescheiden van opzet was. Dergelijke halte's konden dan ook het beste worden vergeleken met de bushalte's van tegenwoordig: treinen stopten vaak alleen op verzoek ('s-avonds gaf het wel eens problemen om op een donker perron dit verzoek aan de machinist duidelijk te maken!), en voor het berekenen van de vervoersprijs werd uitgegaan van het dichtstbijzijnde station.



Vandaag de dag is nog een gelijknamig restaurant langs de N48 te vinden. In tegenstelling tot de Eikelhof is dit echter nieuwbouw, en ligt het 300 meter noordelijker dan de oorspronkelijke halte.
Begin 2003 bleek dat dit wegrestaurant inmiddels de naam 'De Lantaren' had gekregen.



Het station van Lemelerveld was een onwaarschijnlijk groot gebouw, gezien het aantal inwoners van dit plaatsje. Het is in feite gelijk aan het station Diepenveen Oost, maar dan met een extra aanbouw aan de linkerkant. Het gebouw bestaat helaas niet meer, het enige wat nog resteert is de Stationsstraat.



De suikerfabriek in Lemelerveld, gelegen aan het kanaal ten oosten van de spoorlijn, had vroeger ook nog zijn eigen aansluiting. Aan bomen en de rand van de bebouwing is nog vaag te zien waar deze spoorlijn liep.

De laatste halte waar men voor aankomst in Ommen nog in of uit kon stappen, was Dalmsholte. Hier stond een soortgelijk haltegebouwtje als bij de halte Posthoorn. In de 'Op de Rails' van december 1985 staat op pagina 360 een leuke anekdote over een reis met de OLDO, die een goed idee geeft over de gemoedelijkheid waarmee in die tijd de dienst op een lokaalspoorlijn werd uitgevoerd.

De N48 kruist zo'n 2 kilometer ten westen van Ommen de spoorlijn Zwolle-Emmen en loopt verder naar Hoogeveen, maar de OLDO-lijn boog hier uiteraard naar het oosten af om op deze spoorlijn aan te sluiten. Om consequent te zijn, heeft men ook op deze boog een weg aangelegd. Overigens zijn er ooit wel plannen geweest om ook een spoorverbinding tussen Ommen en Hoogeveen aan te leggen, maar het is er nooit van gekomen. Misschien dat het anders beter was afgelopen met deze lijn.



Het einde van de lijn! Ongeveer op deze plek kwamen de lijnen uit Raalte (links) en Zwolle (rechts) bij elkaar (al is van de eerste niets meer te zien). De trein moest dan nog de Regge oversteken en ruim een kilometer over deze lijn rijden, om uiteindelijk de eindbestemming Ommen te bereiken.

- Mei 1999
In 1999 is het boek "Geschiedenis van de Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij Deventer-Ommen (OLDO) 1910-1935" geschreven door Wiebe van der Velde uitgekomen. Zoals de titel al aangeeft wordt hierin de geschiedenis van de OLDO aanzienlijk uitgebreider beschreven dan op deze pagina's mogelijk was. Verder is in het boek "Hoe Deventer vroeger spoorde" een hoofdstuk aan de OLDO gewijd.