Enschede-Oldenzaal

Bij de Lasondersingel, ter hoogte van de Tollensstraat, kwam de lijn weer tevoorschijn 6. In het wegdek is hier nog duidelijk te zien dat hier later een nieuwe strook asfalt in is gelegd, en dat is eigenlijk wel opmerkelijk, want volgens de boeken zijn de rails hier al bijna 25 jaar geleden opgebroken (al laat men ze soms nog lange tijd in het wegdek zitten). In ieder geval is heraanleg hier vakkundig onmogelijk gemaakt, doordat een gebouw nog net met een hoek op het voormalige tracé is neergezet.

NB: in het voorjaar van 1999 werd de Lasondersingel opengebroken voor werkzaamheden aan het riool en aansluitend opnieuw geasfalteerd. Hiermee verdween ook de laatste aanwijzingen in het wegdek dat hier vroeger een spoorlijn lag.

Na de Lasondersingel te zijn overgestoken, liep de spoorlijn verder aan de rechterkant van de Tollensstraat; de vrijgekomen ruimte is tegenwoordig ook hier weer gebruikt als parkeerplaats.
Na zo'n 100 meter buigt de Tollensstraat naar links af, het spoor loopt rechtdoor het terrein van de firma Thole op. Dit is een van de weinige fabrieken in Enschede die vroeger een spooraansluiting hadden, en vandaag de dag nog steeds op dezelfde plek (en onder dezelfde naam) terug zijn te vinden.

Opnieuw verdwijnt de (virtuele) spoorlijn dus achter de hekken, en pas bij de roomweg 7, ter hoogte van de Schurinksweg, komt hij weer tevoorschijn. Aan de zuidkant van de weg lag vroeger de halte Roomweg, tegenwoordig is hier (het begint onderhand wel op te vallen!) een autodealer gevestigd. Alleen in de richting waarin de hekken en schuttingen lopen, klinkt nog iets van de spoorlijn door.

Als je bij de Roomweg in noordelijke richting kijkt, is echter wel iets interessants te zien. Aan de linkerkant zie je achter een hekwerk een aantal uitgebrande gebouwen staan, rechts een eindje verderop ligt een grote zandvlakte waar ook jarenlang allerlei vervallen en uitgebrande fabrieksgebouwen hebben gestaan. De laatste zijn inmiddels gesloopt, maar het hele gebied is niettemin al jaren een grote verloederende puinhoop. (De burgermeester van Enschede had ooit allerlei grootse plannen voor deze plek, maar tegenwoordig lijkt hij zich meer bezig te houden met het doordrukken van Twentestad)
Tegenover de autodealer verdwijnt het spoor tussen een uitgebrand gebouw en een elektriciteitshuisje. Het leuke is dat op pagina 93 van "Lokaalspoorwegen in Twente en de Achterhoek" een foto uit 1960 staat, die precies op deze plek is genomen. Als je deze foto met de situatie van tegenwoordig vergelijkt, blijkt de weg verbreed te zijn, en is woning 24 afgebroken. Het elektriciteitshuisje en de boom naast de woning (het is dezelfde vermoed ik) staan er echter nog steeds, en uiterst links op de foto is nog een stukje te zien van het gebouw dat er nu, weliswaar uitgebrand, nog steeds staat.
Het traject van de spoorlijn is tegenwoordig aan alle kanten met hekken afgezet (gevaarlijke dingen, die voormalige goederenlijnen!), en met gras en een enkele berkenboom begroeid. Verbeeld ik het me, of groeien er relatief veel berken op voormalige spoorlijnen?
De volgende straat die de spoorlijn kruist, is de Hulsmaatstraat 8. Veel interessants is hier niet te zien, aan beide zijden van de straat is alleen een strook groen tussen de gebouwen vrij gebleven. Het enige dat opvalt, is dat aan de noordkant naast de spoorbaan een bedrijf zit dat gespecialiseerd is in audio-apparatuur voor in... de auto! Na de Hulsmaatstraat loopt de spoorlijn over een wat rommelig landje met wat bedrijfjes, en vervolgens langs de rand van een sportveld. Behalve wat bomen is daar echter niet veel van te zien. Datzelfde geldt ook voor de kruising met de Lijsterstraat 9, en dat is ook weinig verwonderlijk als je naar de foto bovenaan pagina 94 van het eerder genoemde boek kijkt! Als ik de kilometerstanden een beetje goed heb nagemeten op de kaart, stond woning 25 in 1972 namelijk op deze plek.