 |
Enschede-Oldenzaal |
Kort voor de lijn Hengelo-Oldenzaal buigt de spoorlijn naar rechts af, en kruist op een gegeven moment de Spoorstraat
22, iets ten noorden van een rotonde. Voor de kruising lag het eerste station Oldenzaal EO, dat voor reizigers tot 1903 in gebruik was, en daarna tot 1942 uitsluitend voor goederen. Iets ten zuiden van het voormalige emplacement staat tegenwoordig een opslagloods
23 met het historisch onverantwoorde opschrift "De Gols"; de lijn Enschede-Oldenzaal is immers, tot de overname door de HSM, altijd eigendom gebleven van de Lokaalspoorwegmaatschappij Enschede-Oldenzaal! Voor de loods ligt nog een stuk spoor in de weg dat naar links afbuigt, vroeger was dit de aansluiting voor de firma Gelderman.
Na de kruising sluit de spoorlijn in een boog aan op de spoorlijn Hengelo-Oldenzaal, maar het station aan deze laatste lijn is nooit gebruikt voor de dienst naar Enschede. Na 1903 werd er hiervoor aan de buitenkant van de verbindingsboog
24 namelijk een nieuw station aangelegd, dat ook werd gebruikt voor de tramdienst naar Gronau.
Tegenwoordig is er van de verbindingsboog alleen nog een modderig weggetje over, en het stationsterrein is veranderd in een bos met jonge berkenbomen. Alleen wat stukken biels aan de kant van de modderweg zijn nog overgebleven.
Als je de modderweg tot het eind toe volgt, kom je uit bij het toegangshek naar het emplacement van Oldenzaal; dit hek is ook vanaf het perron goed te zien. Hiermee kwam ik dus bij het eindpunt van de lijn, maar Oldenzaal had toch nog een verrassing in petto. De hele zuidkant van het stationsterrein is namelijk zoals gebruikelijk afgezet met een hekwerk.
In plaats van gewone palen, zijn hiervoor echter dwarsliggers gebruikt. IJzeren dwarsliggers welteverstaan! Aangezien deze al sinds lang niet meer in Nederland worden gebruikt, zal het hek er al heel wat jaren moeten staan; iets wat nog eens werd bevestigd door een boom waar de rand van een dwarsligger een paar centimeter diep was ingegroeid.
Het ligt voor de hand dat de dwarsliggers afkomstig zijn van een deel van de spoorlijn naar Enschede.
Iets meer naar het oosten ligt een stukje bos (berken, wederom) ten zuiden van het emplacement, waar tussen de bomen nog een spoors restant staat: weer een hekwerk, maar nu geheel van stukken spoorstaaf gemaakt! Waar het voor diende weet ik niet, maar het hek is behoorlijk lang, en komt uit op wat een los- en laadperron
25 lijkt te zijn geweest.
Op deze plek heeft vroeger de douane-goederenloods gestaan, en dit zal er na de sloopwerkzaamheden wel van over zijn gebleven. Het perron heeft al lang geen spooraansluiting meer, en ligt eveneens verloren tussen de bomen en struiken; vanaf de Parallelstraat kun je het door het hek nog wel zien.
Wat me op het perron nog opviel, was een apart gevormd hekwerk boven een goot in het perron. Het lijkt me dat dit een bepaalde functie gehad moet hebben, maar ik kan zo niet bedenken wat dat dan wel geweest moet zijn (drinkgoot om koeien of paarden neer te zetten?) Het hek bestaat uit twee horizontale buizen, die worden gedragen door vertikale, gebogen buizen die om en om aan de ene en de andere kant van de goot staan. Wie het weet, mag het zeggen! In ieder geval hebben de buizen al zo lang geen verfkwast meer gezien (aan de uiteinden te zien was het hek ooit blauw), dat ze op sommige plekken al finaal zijn doorgeroest.
Al met al was dit een leuke bonus aan het einde van deze speurtocht. Over een paar jaar nog maar eens kijken wat er dan weer is gebeurd!
- Februari 1999