Enschede-Oldenzaal

Inmiddels zijn we aan de rand van Enschede gekomen, en na passage van de Voortsweg is de spoordijk weer goed zichtbaar. Zo'n 25 meter verderop 10 begint een fietspad, dat bovenop de spoordijk is aagelegd.

Als "aandenken" is ter hoogte van het scoutinggebouw 11 nog een stuk rails in de grond geslagen. Na 750 meter komt de weg van Enschede naar Lonneker naast of op het tracé te liggen 12, en valt er niet zoveel meer te zien. Er zou hier ergens tot 1972 nog een spooraansluiting van de firma Blijdensteijn moeten zijn geweest.
Aan het eind van de weg buigt de spoorlijn iets naar links om de dorpskern te ontwijken 13. Er ligt hier tegenwoordig een grasveldje, maar op deze plek stond vroeger het station van Lonneker. Helaas is ook dit gebouw al twintig jaar geleden afgebroken, en is rond het grasveldje alleen maar nieuwbouw te vinden. Er ligt alleen nog een biels aan de rand van het veld, maar volgens mij is die niet van de spoorlijn afkomstig. Vanaf het grasveld loopt een strook groen met sloot ernaast aan de rechterkant van de Pastoor Balkstraat 14 naar het noorden, om over te gaan in een wat rommelig landje.
Ter hoogte van de Wegmanstraat loopt de spoorlijn al duidelijk hoger dan de akkers eromheen, zodat de dijk zonder meer opvalt in het landschap. De weg loopt voor de kruising 15 een stukje vrij steil naar boven om het hoogteverschil te overwinnen, en de eerste keer dat ik op deze plek was, was dat dan ook in een lesauto om de hellingproef te doen (hmm, alweer auto's...).
Als je bij de kruising richting Lonneker kijkt, zie je eerdergenoemd rommelig landje. Richting Oldenzaal is de dijk bij een achtertuin getrokken en afgesloten met een wit geverfd hek. Het opschrift "Spoardiek" op het hek was echter goed voor een stevige grijns op het gezicht van ondergetekende...
Een eindje verderop loopt de Nieuwedijk parallel met de spoorlijn, en hier vond ik tot mijn verrassing een geheel intact gemetseld bruggetje 16 over een beekje! Een welkome afwisseling na alle afgebroken gebouwen en opgebroken rails, en uiteindelijk ook het meest tastbare restant wat ik van de hele lijn heb kunnen vinden.
Na een tijdje komt de Nieuwedijk uit op een andere weg 17, en verdwijnt de lijn weer tussen de weilanden.
Aan de Oude Deventerweg ligt tegenwoordig nog altijd de houtopslagplaats 18 die er 40 jaar geleden ook al was, getuige de foto op pagina 95. Er is in die tijd niet veel veranderd, zo staat de installatie in het midden van de foto er ook nog altijd. Van de spoorlijn zelf is vlakbij de weg niet veel bijzonders meer te zien, omdat deze hier gelijk met het maaiveld lag en er ook geen bomen of struiken langs stonden; een eindje terug richting Lonneker is nog wel een strook groen te zien. De houtopslagplaats, en de daarvoor hier gevestigde steenfabriek, vormde jarenlang het eindpunt van de lijn uit Enschede, tot in 1972 definitief het einde kwam. Tijdens de 2e Wereldoorlog werd de aansluiting van de steenfabriek voor militaire doeleinden doorgetrokken naar Vliegveld Twente (net zoals de lijn naar Schiphol vanaf de lijn Hoofddorp-Haarlem), maar hier is in ieder geval op de kaart niet iets van terug te vinden.
In principe had het vanaf hier een stuk moeilijker kunnen zijn om de spoorlijn nog te volgen, want de komende drie kilometer werden al midden jaren dertig opgebroken. Het blijkt echter nog wel mee te vallen. De lijn loopt bijna tot station Oldenzaal min of meer parallel met de Oldenzaalse resp. Enschedesestraat, en is zo goed in het zicht te houden. Tot kort voor de A1 is het baanlichaam meestal aan de westkant van de weg te zien als een dijkje met behoorlijk grote bomen. Ongeveer een kilometer voor de A1 ligt de Deurningerbeek 19 waar de spoorlijn met een brug overheen liep; deze is echter al lang geleden verdwenen. Bij de A1 20 verdwijnt de lijn uiteraard uit beeld, maar na zo'n 250 meter kom je bij de Eektestraat al bij het industrieterrein waar de lijn nog tot 1990 als goederenspoor dienst heeft gedaan. Hier en daar 21 ligt dan ook nog een stukje spoor in de weg, maar in het algemeen is alles toch al wel opgeruimd, en is er alleen een vrije strook grond langs de weg te zien.