 |
Stoomtrams in Oost-Gelderland |
Via de Sprongstraat, de Beukerstraat en de Laarstraat reed de tram de Warnsveldseweg op. Ter hoogte van de watertoren stak deze de gracht over die ooit de vesting Zutphen moest helpen beschermen; vermoedelijk lag hier ook de brug die indirect een einde aan de tramdienst maakte. Tussen Zutphen en Warnsveld reed de paardetram ongeveer een kilometer lang tussen de weilanden, tegenwoordig gaat de bebouwing van beide plaatsen echter al bijna naadloos in elkaar over (al is Warnsveld nog altijd een zelfstandige gemeente).

Locomotief nr.2 (de "Warnsveld") staat hier met slechts één rijtuig voor "De Kap" te wachten op het vertrek richting Zutphen.
In Warnsveld reed de tram over de Rijksstraatweg, een naam die nu wel een paar maatjes te groot lijkt voor wat feitelijk niet meer dan een smal dorpsstraatje is. Honderd jaar geleden was dit echter wel degelijk een hoofdverbinding tussen Zutphen en Lochem. Een paar honderd meter verder komt de 'oude' Rijksstraatweg uit op de N319; het verkeer uit Lochem wordt tegenwoordig vanaf hier via de 'Kleine Omlegging' naar Zutphen geleid.
De stoomtram rijdt verder langs de Rijksstraatweg naar het oosten. Ter hoogte van de Kapperallee stond hotel-restaurant 'De Kap', het toenmalige eindpunt van de paardetram. Het restaurant bestaat nog steeds, maar heeft inmiddels wel een deel van het gebouw prijs moeten geven aan een buitenlandse concurrent. De linkervleugel biedt nu namelijk onderdak aan Chinees-Indonesisch restaurant 'De Chinese Muur' en is voorzien van alle tierelantijnen die bij zo'n restaurant verplicht lijken te zijn.
Gelderland in Beeld:
De eerste foto is in de Laarstraat in Zutphen genomen, kijkend in oostelijke richting. De tweede foto is gemaakt bij de brug vlakbij de watertoren; onderaan de originele foto is nog net te zien hoe hier een zijspoor naar rechts aftakt dat tussen de gracht en de watertoren moet hebben gelegen. De brug op de middelste foto lag over een andere gracht van de vestingwerken rond Zutphen. Deze plek lag ongeveer 400 meter verder richting Warnsveld, maar de omgeving is hier nu bijna onherkenbaar veranderd. De vierde foto toont de splitsing bij de kerk waar de tram Warnsveld binnenreed. De laatste foto is een eindje verderop in de huidige Rijksstraatweg genomen, terugkijkend in westelijke richting.
Voor grote versies van deze foto's: ga naar de site van 'Gelderland in Beeld', kies als plaatsnaam 'Zutphen' en kijk onder 'Laarstraat' en 'Warnveldseweg', of kies als plaatsnaam 'Warnsveld' en kijk onder 'Dorpsstraat'.
Op dit punt begint feitelijk pas het gedeelte van de lijn dat door de TMDG zelf is aangelegd. Bij de T-splitsing 400 meter verderop boog de tram naar het zuiden af en volgde verder de Vordenseweg. Ook deze weg is in de loop der tijd flink verbreed en rechtgetrokken, zodat er eigenlijk niets meer te zien is van de oude trambaan.
Volgens de dienstregeling van 1931 waren er tussen Warnsveld en Vorden nog minstens twee haltes: Boggelaar en Hackfort. Boggelaar zal wel ergens ter hoogte van de gelijknamige weg hebben gelegen, bijna precies halverwege Warnsveld en Vorden. Hackfort is de naam van een oud landgoed ten zuidwesten van Vorden, dat evenwel niet echt in de buurt van de tramlijn ligt. Mogelijk lag halte Hackfort bij de Kruisdijk of een andere zijweg die naar het landgoed voerde.
Via de Zutphenseweg reed de tram het centrum van Vorden binnen. Het tramstation lag waarschijnlijk ergens in de buurt van de kerk, maar helaas valt ook hier geen spoor meer te ontdekken van de TMDG. Vanaf het tramstation liep er een zijlijntje naar het treinstation, welke voor zover bekend is alleen werd gebruikt voor goederentrams. Dit raccordement liep door de Dorpsstraat maar kon daarna blijkbaar niet direkt linksaf de Stationsweg inslaan. In plaats daarvan reed de tram nog een klein stukje rechtdoor, om vervolgens met een ruime boog achter enkele huizen langs alsnog op de Stationsweg uit te komen. Voor het stationsgebouw maakte de tramlijn weer een bocht naar rechts en liep vervolgens nog ongeveer 100 meter door.
Gelderland in Beeld: De eerste foto is op Zutphenseweg in Vorden gemaakt, waarschijnlijk ongeveer ter hoogte van de Schoolstraat. Het middelpunt van Vorden werd gevormd door het plein waar de Zutphenseweg, de Dorpsstraat en de Raadhuisstraat bij elkaar kwamen. Zo toont de tweede foto het postkantoor dat aan de noordkant van dit plein lag; de tram uit Zutphen kwam hier van links en maakte een bocht naar rechts om onderaan de foto weer uit beeld te verdwijnen. Bij de middelste foto kijkt de fotograaf wat meer in noordoostelijke richting, en hier is goed de zijtak te zien die naar het spoorwegstation liep. Onderaan de foto is het aansluitwissel te zien, vanuit Zutphen kon de tram dus niet rechtstreeks doorrijden naar het station. Dit wissel is ook weer op de vierde foto te zien, met op de achtergrond de Raadhuisstraat. De laatste twee foto's zijn verderop in deze straat gemaakt.
Voor grote versies van deze foto's: ga naar de site van 'Gelderland in Beeld', kies als plaatsnaam 'Vorden' en kijk onder 'Zutphenscheweg', 'Postkantoor', 'Kerken en pastorie', 'Kerkplein' en 'Raadhuisstraat'.

De tol bij Hengelo; de tolbeambte had vanuit de raampjes aan de weerszijden van de uitbouw een goed overzicht over de weg.
De tram naar Hengelo reed vanaf het tramstation verder langs de Raadhuisstraat en Nieuwstad. Vanaf de Horsterkamp zijn er wat wegen verlegd zodat het oorspronkelijke tracé hier even wat minder goed te volgen is. Oorspronkelijk maakte de weg (en dus ook de tram) hier slechts een flauwe bocht naar rechts, stak de (inmiddels eveneens verlegde) Veengoot over en valt dan na ongeveer 100 meter weer samen met de huidige Hengeloseweg. Tussen de bomen en struiken die hier nu groeien zijn nog vaag de contouren van de oude weg zichtbaar.
De Hengeloseweg is onderdeel van de N316 die van Vorden naar Doetinchem loopt, dus ook deze weg heeft bepaald niet meer hetzelfde karakter als de weg waarlangs ooit de stoomtram reed. Ongeveer halverwege is nog wel een oud tolhuisje te zien waar weggebruikers vroeger voor het gebruik van de weg tol moesten betalen. Volgens de dienstregeling van de TMDG was hier een halte met de naam 'Tol bij Hengelo', de geschiedenis vermeldt echter niet of de tram zelf ook tol moest betalen...
Even ten noorden van Hengelo buigt de N316 naar het westen af om het verkeer buiten Hengelo om te leiden. Op dit punt begint aan de oostkant van de weg een smal fietspad dat na ongeveer 250 meter overgaat in de Vordenseweg: de oorspronkelijke weg van Vorden naar Hengelo, en daarmee uiteraard ook de route die de stoomtram volgde. De Vordenseweg gaat over in de Raadhuisstraat welke in het centrum uitkomt op de Spalstraat. De tram moest hier een nogal scherpe bocht naar rechts maken en reed vervolgens ruim 200 meter in zuidelijke richting.
Net voorbij de kerk maakte de tram een laatste scherpe bocht naar links en stopte 100 meter verderop bij het station van Hengelo, dat ongeveer was gelegen op de plek waar nu de Korenbloemstraat op de Rozenstraat uitkomt. Naast het station had de TMDG hier ook nog een werkplaats en een remise, maar alle drie de gebouwen zijn al lang geleden gesloopt. Hengelo is de tram echter nog niet helemaal vergeten: de weg die vroeger van de Spalstraat naar het station liep draagt tegenwoordig de naam 'Tramstraat'.
Gelderland in Beeld: Op de eerste foto is een stoomtram te zien die onderweg is van Vorden naar Hengelo. De tweede foto is aan de noordrand van Hengelo genomen en de derde ter hoogte van het post- en telegraafkantoor. Opvallend is dat het tramspoor hier een S-bocht maakt zodat de tram niet meer aan de rechter- maar aan de linkerkant van de straat komt te rijden. Op de foto linksonder is de bocht te zien die de tram moest maken om vanuit de Raadhuisstraat de Spalstraat in te rijden. De laatste twee foto's tonen het tramstation van Hengelo en enkele gebouwtjes op het even verderop gelegen emplacement.
Voor grote versies van deze foto's: ga naar de site van 'Gelderland in Beeld', kies als plaatsnaam 'Hengelo' en kijk onder 'Vordenscheweg', 'Diversen', 'Post- en Telegraafkantoor', 'Markt' en 'Tramstation'.
Geldersch-Westfaalsche Stoomtram Maatschappij
< ... in voorbereiding ... >
Tramweg Maatschappij Zutphen-Emmerik
< ... in voorbereiding ... >
Geldersche Stoomtramweg-Maatschappij
< ... in voorbereiding ... >
Meer informatie over deze tramlijnen:
- Op smalspoor door Oost-Gelderland (H.Nieweg, 1976)
- Stoomtrams in Gelderland (H.G. Hesselink, 1977)
- Zutphense paarde- en stoomtrams (J.W.Montenberg, 1964)